Det här vet vi om världens miljardärer

2017-11-24

lyktor på gata i Asien


De asiatiska miljardärerna ökar till antalet och i Sverige har vi flest nya miljardärer inom tech. Totalt sysselsätter världens miljardärer 27,7 miljoner personer och är mer engagerade i hållbarhet än tidigare, visar den färska miljardärsrapporten "Billionaires Insights 2017".
 

Globalt ökade den totala förmögenheten bland miljardärer med 17 procent under 2016, till 6 biljoner dollar. Men utöver att välståndet ökar i gruppen riktigt förmögna privatpersoner, ökar det också bland den välbärgade medelklassen.
 

Flest miljardärer i Asien och USA

Det går framför allt att se en dramatisk förmögenhetstillväxt på utvecklingsmarknader som Asien. Nytt för i år är att det finns ett större antal asiatiska miljardärer än amerikanska miljardärer. Tillväxten har skett inom den finansiella sektorn, industriella sektorn och tekniksektorn i Asien.

Men trots det stora antalet nyrika asiater har USA fortsättningsvis den största förmögenhetskoncentrationen (liksom tidigare år).

I USA ökade miljardärerna sin förmögenhet genom teknisk innovation och kapitallösningar.
 

Hur använder miljardärerna sina pengar?

I rapporten "PwC Billionaires Report 2017" framkommer att miljardärerna har en viktig roll för att understödja konst och idrott. Trenden är att miljardärer visar ett allt större intresse för finansiering av konst för statliga museer liksom grundande av privata museer.

Miljardärer spelar också en viktig roll för att hjälpa idrottsklubbar att bli mer hållbara.
 

Betydande roll i den globala ekonomin

Världens miljardärer har en betydande roll för den globala ekonomin och sysselsätter 27,7 miljoner människor världen över, en arbetsstyrka som motsvarar hela Storbritanniens och Nordirlands arbetande befolkning.

Årets rapport visar också att nätverk spelar en allt viktigare roll för världens miljardärer.
 

Hållbarhet allt viktigare

I fjol oroade sig miljardärer för regelverk och valutafluktuationer medan miljardärerna i årets rapport är mer av idealister. De oroar sig för folkmängdens förändringar liksom hållbara investeringar.

Årets rapport visar ett skifte i miljardärernas tankesätt. Allt fler anser det inte längre vara tillräckligt att sträva efter att behålla eller låta förmögenheten växa, utan känner ett allt större ansvar för att driva social och ekonomisk påverkan.
 

Det här är Sveriges miljardärer

I Sverige blir techmiljardärerna allt fler, hela sex nya techmiljardärer har tillkommit sedan förra året.

På listan över affärsidéer som gör en miljardär i Sverige är spelutvecklare, wifilösningar till tåg och bussar, online musiktjänster och internetbaserad kommunikation.

Många svenska miljardärer som har tjänat sina pengar i traditionella branscher investerar dem i techbolag. Svenska miljardärer lägger pengar på välgörenhetsprojekt och samhällsbyggande projekt.
 

Om rapporten:

Rapporten "PwC Billionaires Report 2017" belyser trender bland miljardärer. I rapporten granskades 1 500 miljardärer världen över.

Följ oss i sociala medier