Kommunerna behöver långsiktig planering för hållbar verksamhet!

Ny enkätstudie från PwC om svenska kommuners arbete med långsiktig planering och investeringsplanering

Hälften av Sveriges kommuner saknar långsiktig ekonomisk analys och planering 

Fler kommuner planerar mer långsiktigt än vad som krävs enligt kommunallagen, men fortfarande saknar varannan kommun en långsiktig plan för ekonomin. Det här visar en ny kartläggning bland ekonomichefer i Sveriges kommuner som har tagits fram av PwC. I analysen av årets enkätsvar noteras en positiv trend sedan 2020. Det är dock fler kommuner som svarar att den främsta anledningen till att de inte gör en långsiktig analys eller plan är för att osäkerheten är för stor. 

Under ett antal år har PwC Sverige i samarbete med KEF utfört en enkätundersökning riktad till ekonomichefer i alla Sveriges kommuner. Syftet är att undersöka förekomsten av långsiktiga beräkningar och analyser, hur de är utformade och få förklaringar till varför man i många fall inte gör några sådana beräkningar eller analyser. Enkätundersökningen utfördes första gången 2015. En uppföljning av ovan nämnda enkätundersökning genomfördes 2019, vårvintern 2020, 2022 samt under 2023.

Vikten av att kommuner säkerställer en mer långsiktig planering är även något som har uppmärksammats i betänkandet av utredningen om en effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner. Där föreslås också mer detaljerade krav på ett tioårigt rullande program för god kommunal hushållning med mål och riktlinjer för ekonomin. 
 

Nästan hälften av Sveriges kommuner har besvarat årets enkätundersökning

Årets rapport baseras på enkätsvar från nästan hälften av Sveriges kommuner (142 stycken). I rapporten presenterar vi resultatet av enkätundersökningen och jämför resultaten med hur det såg ut åren 2022, 2020, 2019 och 2015. Även i årets undersökning har vi inkluderat frågor kopplade till långsiktigheten i kommunernas investeringsplaner.

I analysen av enkätsvaren noteras en positiv trend sedan 2020, där fler kommuner planerar mer långsiktigt än vad som krävs enligt kommunallagen. Det är dock fler kommuner som svarar att den främsta anledningen till att de inte gör en långsiktig analys eller plan är för att osäkerheten är för stor.

Vi menar att det osäkra ekonomiska läget snarare motiverar en långsiktighet i kommunernas analyser och planer. För att ekonomiska beslut i det korta loppet ska vara välgrundade anser vi att det behövs en analys av de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna. De investeringarna som kommunsektorn står inför med anledning av komplexa samhällsutmaningarna ställer, i ljuset av sämre ekonomiska förutsättningar, krav på en ny investeringslogik där expansion i högre grad behöver vägas mot optimering, transformation och underhåll av det befintliga fastighetsbeståndet. Enbart genom en process som säkerställer effektivt nyttjande av verksamhetslokaler, en mer strategisk fastighetsförvaltning samt en stärkt beställarroll kan kommunsektorn åstadkomma en långsiktigt hållbar investeringsplanering.

Trots att det är fler kommuner som har en långsiktig strategisk planering i år jämfört med för fem år sedan är det fortfarande mer än varannan kommun som saknar en långsiktig ekonomisk planering. Vår förhoppning är att årets rapport ska inspirera till fortsatt utveckling av den långsiktiga analysen och skapa bättre förutsättningar för en hållbar kommunal ekonomi och verksamhet.

Ladda ner och ta del av rapporten "Mot långsiktigt hållbar ekonomisk planering!"

Välkommen att kontakta rapportförfattarna Susanna Collijn, Per Larson och Josefine Ekmehag!

"Vår förhoppning är att årets rapport ska inspirera till fortsatt utveckling av den långsiktiga analysen och skapa bättre förutsättningar för en hållbar kommunal ekonomi och verksamhet."

Susanna Collijn, ansvarig partner för PwC:s specialistenhet Offentlig sektor
Omslag till rapporten om kommunernas långsiktiga planering

Ladda ned rapporten

Fyll i dina uppgifter och få länk till nedladdning av rapporten.

Vikten av långsiktig finansiell analys och planering

PwC Sverige har under de senaste åren arbetat för att öka förståelsen för vikten av en långsiktig planering och analys av kommunernas ekonomi. Vi har utvecklat modell- och analysverktyg i syfte att kunna göra långsiktiga analyser av den kommunala ekonomin, både på kommun- och kommunkoncernnivå. Vår modell för långsiktig finansiell analys utgår bland annat från kommunens befolkningsprognos och räknar fram intäkter och kostnader på 10 till 20 års sikt. 

Illustration kommunernas framtid efter valet 2022

"Analys och långsiktig planering ger möjlighet till bättre verksamhetsutveckling och politiken kan redan i dag vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa framtidens välfärd."

Josefine Ekmehag, analytiker av kommuners långsiktiga finansiella planering, PwC Sverige

Om rapporten

PwC Sverige har sedan 2015 tagit fram en undersökning riktad till ekonomichefer i samtliga Sveriges kommuner. Syftet är att undersöka förekomsten av långsiktiga beräkningar och analyser i kommunerna  och hur de är utformade. Årets rapport samlar svaren från 142 respondenter där intervjuerna genomfördes under våren 2023.

"PwC har genomfört långsiktiga finansiella analyser i fler än 80 kommuner. Vi hjälper er gärna med att skapa en långsiktig kalkyl som är anpassad utifrån era specifika förutsättningar."

Per Larson, rådgivare offentlig sektor, PwC Sverige

PwC hjälper många av Sveriges kommuner med rådgivning inom exempelvis hållbarhet/ESG, hälso- och sjukvårdcybersäkerhet och ekonomi & styrning.

Läs mer om PwC:s tjänster för offentlig sektor.

Länk till förra årets undersökning "Planera framtiden idag!"

Kontakta oss

Susanna Collijn

Susanna Collijn

Branschansvarig Kommuner och regioner, partner, PwC Sverige

Tel 0709-29 20 04

Följ oss i sociala medier