ESG och mänskliga rättigheter: Så bör du agera

barn dricker vatten ur händerna

Begreppet mänskliga rättigheter definieras bland annat av UNGP samt OECD. Här ingår ett stort antal punkter som är högrelevanta för företag, då nya regelverk ålägger företag att säkerställa att såväl företagen själva som deras leverantörer respekterar mänskliga rättigheter, främjar rättvisa anställningsförhållanden och har en ansvarsfull hantering av klimat- och miljöfrågor .

Regelverken som stärkerarbetet med  mänskliga rättigheter

Minimum Safeguards. Trädde i kraft 1 januari 2022

EU:s taxonomiförordning har kompletterats med Minimum Safeguards för att intensifiera arbetet med mänskliga rättigheter. En ekonomisk verksamhet kan endast betraktas som taxonomianpassad om den uppfyller minimiskyddsåtgärder för att stärka internationella mänskliga rättigheter. Detta innebär att företag måste genomföra due diligence ("tillbörlig aktsamhet") för att undvika negativa effekter och följa de mänskliga och arbetsrättsliga standarderna enligt OECD:s riktlinjer samt FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter. Arbetet för att stärka mänskliga rättigheter och främja antikorruptionspolicies ska kommuniceras i hållbarhetsrapporteringen.
Läs mer om Minimum Safeguards

Norska Åpenhetsloven. Trädde i kraft i juni 2022

Åpenhetsloven (öppenhetslagen), är en norsk lagstiftning som innebär att företag måste identifiera och hantera sina risker och negativa påverkan på mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden i hela värdekedjan. Även svenska företag som gör affärer med norska företag berörs. Här ingår rapporteringskrav och skyldighet att lämna ut information om due diligence-arbetet om externa aktörer kräver det.
Läs mer om Åpenhetsloven

Tysklands Supply Chain Due Diligence Act.  Trädde i kraft 1 januari 2023

Lagen heter på tyska Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz (LkSG) och ålägger företag att arbeta med processer för att stärka mänskliga rättigheter. Vidare ska företagen rapportera due diligence-arbetet med fokus på mänskliga rättigheter och miljö och implementera policies, utföra regelbundna riskanalyser, arbeta med riskförebyggande åtgärder samt förhindra kränkningar  i hela värdekedjan.

Som en konsekvens av att LkSG berör företagens hela värdekedjor, måste företag säkerställa att kraven även efterlevs från leverantörer till slutanvändare, via partners och affärsförbindelser.
Läs mer om tyska hållbarhetslagen - LkSG

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Trädde i kraft 2024.

CSDDD syftar till att stärka företagens arbete med mänskliga rättigheter. Flera företag använder redan due diligence-processer, men med CSDDD vill man skapa ett EU-gemensamt ramverk.
Läs mer om CSDDD

CSRD. Trädde i kraft 2024

Direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) blir en viktig del i arbetet med att höja kvaliteten på hållbarhetsrapporteringen till samma nivå som den finansiella rapporteringen.
Läs mer om CSRD

Vi hjälper dig med ditt ESG-arbete kring mänskliga rättigheter

Att området mänskliga rättigheter blir mer och mer prioriterat märks inte minst genom alla internationella lagar och regelverk som implementeras. Men mänskliga rättigheter handlar i grunden inte bara om regelefterlevnad. Med ett effektivt arbete med mänskliga rättigheter kan du uppnå starka konkurrensfördelar då dina kunder, investerare och allmänheten förväntar sig att du tar dessa frågor på allvar. 

Vi stödjer dig med konsekvensbedömningar och strategier för mänskliga rättigheter samt full due diligence-implementering. Kontakta oss om du vill veta mer.

Kontakta oss

Jeanette Ulfshög Martinie

Jeanette Ulfshög Martinie

ESG | Strategy & Transformation | Social & Sustainable Supply Chains, PwC Sverige

Tel 0709-29 15 47

Theodora Frisk

Theodora Frisk

ESG | Social and Sustainable Supply Chain, PwC Sverige

Tel 0738-60 18 74

Följ oss i sociala medier