{{item.title}}
{{item.thumbnailText}}
{{item.title}}
{{item.thumbnailText}}
Hur säker är din verksamhet?
Cyber Security handlar om att skapa rätt förutsättningar för din verksamhet och affär i en värld där digitaliseringen sker i allt snabbare takt. Låt oss minska cyberriskerna och bygga ett säkert digitalt samhälle tillsammans.
PwC:s CEO Survey är en årlig undersökning som belyser de frågeställningar som svenska och globala företagsledare ser som utmaningar och möjligheter. Årets CEO Survey bygger på svar från 4 446 företagsledare i 89 länder. Hela 49 procent av de svarande oroar sig mest för cyberhoten. I Sverige anger 55 procent cyberrisker som det största hotet och resultaten visar att svenska vd:ar har fått upp ögonen för it-relaterade risker.
Inom finanssektorn är oron för cyberhot omfattande. Hela 67 procent inom bank och kapitalmarknad bedömer cyberhoten som en stor risk för det egna företaget och inom försäkringsbranschen ligger siffran på 64 procent. Mer än hälften av företagsledarna inom riskkapitalbolagen delar denna inställning. Företag inom bland annat konsumentprodukter och tillverkningsindustrin ser generellt en lägre hotbild när det gäller it-relaterade störningar.
Att cyberrisker globalt sett har seglat upp som en av de största utmaningarna kan vi även se i vår nyligen publicerade rapport "2022 Global Digital Trust Insights Survey", där vi sammanfattar inspel från drygt 3 600 personer i ledande ställning. Som en konsekvens av utvecklingen ligger nu företagen i startgroparna för ökade investeringar och cyberbudgetarna växer. Hela 69 procent räknar med att öka sin budget för cybersäkerhet för 2022 i förhållande till 2021 års budget. Vart fjärde bolag uppger till och med att budgetökningen beräknas uppgå till mer än tio procent.
Ökade attacker mot molntjänster väntas under 2022 och många organisationer har stora sårbarheter när det gäller cyberrisker kopplade till leverantörer och så kallade tredjeparter. Det här är några av resultaten i PwC:s globala undersökning "Digital Trust Insights 2022", där drygt 3 600 personer på ledande bolagspositioner har medverkat.
– Du kan inte bygga säkerhet för utmaningar du blundar för och just nu verkar tredjeparts- och leverantörsrisker vara den blinda fläcken för många organisationer, menar Anders Carlsson, som är ansvarig för affärsområdet Cyber Security på PwC.
Enligt undersökningen så är det nämligen bara 40 procent som har en tydlig förståelse för riskerna i den egna organisationen när det gäller dataintrång genom tredje part. Vart fjärde bolag har nästan ingen eller inga kunskaper alls om riskerna.
"Du kan inte bygga säkerhet för utmaningar du blundar för och just nu verkar tredjeparts- och leverantörsrisker vara den blinda fläcken för många organisationer."
Cybersäkerhet och geopolitiska konflikter är två områden som ingår bland de största utmaningarna som företagsledare står inför, enligt PwC:s "CEO Survey 2022". Men genom effektiva dialoger och konkreta strategier tillsammans med företagens CISO:er och CIO:er kan man arbeta proaktivt och mildra effekterna av framtida cyberattacker.
Läs rapporten "Cybersecurity + geopolitical conflict"
Under det senaste året har pandemin inneburit en enorm förändring för alla. Många organisationer har ökat användningen av digitala lösningar för möten och hemarbete. En del organisationer har varit förberedda och har enklare kunnat möta de nya användarbehov och krav som nu ställs på säkerhet. Andra organisationer och företag kämpar på för att leva upp till alla förväntningar och krav. Cyberattackerna har ett tydligt mål med sikte på medarbetarna.
Kontakta PwC:s experter på identitets- och behörighetskontroll inom Digital Identity och Digital Trust!
Vilka är de viktigaste åtgärderna som myndigheter bör vidta för att förbättra säkerheten i vårt samhälle?
Läs mer i PwC:s nya rapport.
När digitaliseringstakten ökar i en organisation tillkommer nya tekniksamarbeten och outsourcing av verksamhet. Men det finns en baksida, ökade cyberrisker och operativa risker.
Digital säkerhet handlar om att skydda den digitala närvaron och omfattar ramar och verktyg som kan användas för att säkra identitet, tillgångar och teknik.
Tack för i år! Hoppas att du hade en givande dag, att du kanske till och med vill titta på valda delar igen eller dela med någon som du känner? Sändningen finns publicerad i sin helhet och kan ses i efterhand på eventsidan Finansdagen 2022. Här hittar du även klipp till specifika programpunkter: Omvärldsspaning och trender, Sverige i fokus: Hur påverkas finansbranschen?, ESG – en hållbar finansbransch och Framtidens bank och försäkring.