2023-09-13
Många är företagens vägar till att förbättra sitt rörelsekapital, det vill säga det kapital som binds upp i den löpande verksamheten. Men upplysningarna avseende vissa av dessa finansieringsarrangemang är bristande och ger inte investerare tillräcklig insikt i ett företags skulder, kassaflöden och exponering för likviditetsrisk.
Det ansåg i alla fall International Accounting Standards Board (IASB) när de i maj 2023 kompletterade IAS 7 Rapport över kassaflöden, samt IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar, med upplysningskrav för så kallade “supplier finance arrangements”. Upplysningskraven gäller redan från den 1 januari 2024 och kommer att tillämpas i årsredovisningen 2024 för första gången. De utökade upplysningskraven är dock ännu inte godkända av EU.
Vad är supplier finance?
“Supplier finance arrangements” (SFAs) är ett av många namn på ett avtalsförhållande mellan ett företag (köpare), dess leverantör samt en bank eller annan finansiär. Andra namn kan vara “reverse factoring”, “supply chain financing” eller “payables finance”. Oavsett hur arrangemanget rubriceras så avser IASB att utöka upplysningskraven kring dessa avtalsförhållanden.
“SFAs avser arrangemang som kännetecknas av att en eller flera finansiärer (exempelvis en bank) erbjuder sig att betala belopp som en enhet (företaget/köparen) är skyldig sina leverantörer, och enheten går med på att betala i enlighet med villkor för arrangemangen vid samma datum som, eller ett datum senare än, leverantörerna betalas”.
Ett sådant arrangemang ger företaget (köparen) möjlighet till förlängd kredittid, eller dess leverantörer med tidigarelagda betalningar, jämfört med ett arrangemang utan finansiär. Dessa utökade upplysningskrav träffar exempelvis inte kreditförstärkningar (såsom finansiella garantier), och inte heller kreditkortsbetalningar.
Johanna Strahl
Redovisningsspecialist, PwC Sverige
E-mail
0709-29 34 19
Nya upplysningskrav
Upptakten till de nya upplysningskraven kommer från att IFRS Interpretations Committee fick en fråga avseende redovisning, presentation och upplysningar avseende SFAs. I sitt agendabeslut (december 2020) så ansåg de att IFRS® redovisningsstandarder i sin dåvarande utformning var tillräckligt tydliga i hur redovisning och presentation skall ske, samt vilka krav som ställdes på upplysningar. Dock tog IASB upp frågeställningen om upplysningar redan nästkommande år, då kraven för dessa ansågs för lågt ställda utifrån investerarnas behov av förståelse för ett företags skulder, kassaflöden och likviditetsrisk vid ingångna SFAs. Redovisningsreglerna för dessa arrangemang är dock fortsatt oförändrade.
De nya upplysningskraven gäller för det företag som utgör köparen i ett SFA, och innebär i korthet att upplysningar ska lämnas om följande:
De huvudsakliga villkoren för avtalen.
Det redovisade värdet av finansiella skulder som ingår i SFA och i vilka balansräkningsposter dessa skulder presenteras (exempelvis som leverantörsskulder, skulder till kreditinstitut, eller annan skuldpost).
Det redovisade värdet på de finansiella skulderna i (2) för vilka leverantörerna redan har erhållit betalning från finansiärer.
Intervall för betalningstider både för finansiella skulder som ingår i SFA och jämförbara leverantörsskulder som inte ingår i sådana arrangemang.
Förändringar av redovisade värden på finansiella skulder i (2) som inte är kassaflödespåverkande.
Företagets tillgång till SFA-faciliteter och koncentration av likviditetsrisk mot finansiärer.
Upplysningarna ovan kan lämnas på aggregerad basis, men ska disaggregeras för arrangemang som är olika till sina villkor eller karaktär.
"Den största utmaningen för företagen med dessa nya upplysningskrav kommer troligtvis att vara att få tillgång till information avseende de skulder där leverantören redan erhållit betalning från finansiären. Enligt gällande avtal med banken kanske företaget inte ens har rätt att erhålla den informationen i dag. "
Så trots att dessa kompletteringar av upplysningskrav enligt IFRS redovisningsstandarder inte bör ge någon effekt på redovisning och presentation av SFAs, bör företag börja redan nu för se till att kunna ha upplysningarna tillgängliga till årsredovisningen 2024. För att underlätta ett snabbt införande av dessa upplysningar har IASB valt att inte kräva jämförelsetal för dessa upplysningar första året de används och inte heller krävs någon upplysning i delårsrapporterna under första året.
Vill man läsa mer kring upplysningskraven, vilka lättnader som erbjuds, men även påminna sig om redovisning och presentation av dessa arrangemang, finns detta att läsa i PwC:s "In depth".