2018-01-31
En leasetagare kan välja att börja tillämpa den nya leasingstandarden IFRS 16 Leasing antingen genom en full retroaktiv tillämpning eller genom en förenklad övergångsmetod. Den förenklade metoden har betydande praktiska fördelar. Är den därmed generellt en bättre metod att tillämpa? Här redogör vi för- och nackdelar.
Ett företag ska tillämpa IFRS 16 för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2019 eller senare. Tidigare tillämpning är tillåten.
Följande tre lättnadsregler gäller i samband med övergången oavsett vilken övergångsmetod som väljs.
Vid övergången till IFRS 16 blir det inte någon effekt av leasade tillgångar enligt finansiell leasing. Leasade tillgångar och skulder som finns redovisade som finansiell leasing enligt nuvarande regler följer med som tillgång och skuld även enligt IFRS 16.
Precis som det låter innebär full retroaktiv tillämpning att de finansiella rapporterna upprättas för varje redovisningsperiod som om IFRS 16 alltid hade tillämpats. Effekten av övergången justeras i ingående balans för den tidigaste perioden som presenteras (det vill säga jämförelseperioden till den period då själva övergången sker). Detta innebär att en leasetagare går tillbaka till den tidpunkt då varje leasingavtal ingicks och samlar den nödvändiga informationen för en tillämning som om IFRS 16 alltid hade tillämpats. Detta kan vara tidskrävande, komplicerat och kostsamt. Övergången till IFRS 16 sker genom tillämpning av IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel.
Om en leasetagare väljer att tillämpa IFRS 16 enligt den förenklade övergångsmetoden baseras beräkningen av skulden vid övergången till IFRS 16 på återstående betalningar för den leasade tillgången. För beräkning av nyttjanderätten (tillgången) finns två alternativa sätt (se nedan). Leasetagaren redovisar den ackumulerade effekten av att initialt tillämpa IFRS 16 som en justering av ingående balans på den första tillämpningsdagen (den 1 januari 2019 för bolag företag med kalenderår som räkenskapsår). Jämförelsetalen räknas inte om enligt den förenklade metoden.
Den förenklade metoden innebär flera praktiska fördelar, men att välja övergångsmetod är inte enkelt eftersom det förenklade tillvägagångssättet även har några nackdelar.
Det förenklade övergångsmetoden har flera praktiska fördelar. Ni behöver inte gå tillbaka i tiden för att värdera nyttjanderätten och leasingskulden. Informationen vid första tillämpningsdagen används och jämförelsetalen räknas inte om. Men den förenklade övergångsmetoden behöver inte alltid vara bättre eftersom det även finns en del nackdelar med den metoden. Nackdelar såsom användarnas förväntningar på jämförbar information, påverkan på nyckeltal samt att effekten av att använda den marginella låneräntan vid övergångstillfället bör beaktas vid utvärderingen av vilken metod som är mest lämplig för just ditt företag.