Försäkringsbranschen andas innovationsluft

män och kvinnor i mötesrum

 
Lägg affärsstrategin så du drar nytta av teknologin


Hur ska försäkringsbolagen använda teknologitransformationen till sin fördel? Det svarar PwC:s globala InsurTech-rapport på.
 

Innovationsarbetet inom försäkringsbranschen har utvecklats starkt under det gångna året. Och frågan är inte längre ifall försäkringsbolagen ska välkomna innovation, utan hur de etablerade bolagen ska använda teknologitransformation till sin fördel.

PwC:s globala rapport "Insurance's new normal: Driving innovation with InsurTech" visar att behovet att välkomna försäkringsteknologi är akut. Hela 86 procent av de etablerade försäkringsbolagen är oroade för att nya aktörer inom InsurTech-området ska ta marknadsandelar.

"Teknologitransformation måste bli en del av den övergripande affärsstrategin då försäkringsbolagen eftersträvar att i allt högre utsträckning bli vassare på kundkontakt och på att erbjuda de tjänster som kunderna verkligen vill ha"

Morgan Sandström, försäkringsledare på PwC Sverige

Rapporten visar att försäkringsbolagen strävar efter engagerade användare, anpassade tjänster och att tillhandahålla situationsbaserad statistik.

Bolagen vill bli bättre på att använda data för att förstå sina kunder, liksom nya försäljningsstrategier och på att erbjuda skräddarsydda lösningar. 

94 procent av de ledande personerna inom försäkringsbolag som intervjuades anser att de viktigaste innovationstrenderna är större kundengagemang och ökad insikt i branschens risker.
 

Försäkringsaktörernas framtidssatsningar

  • 86 procent är oroade för att nya aktörer inom InsurTech-området ska ta marknadsandelar.
  • 94 procent anser att de viktigaste innovationstrenderna är större kundengagemang och ökad insikt i branschens risker.
  • 84 procent av de intervjuade planerar att investera i dataanalys.
  • 52 procent tycker att innovation är en del av bolagets nuvarande strategi.
  • 45 procent av de som intervjuades samarbetar med aktörer inom InsurTech-området.

Försäkringssektorn har alltid varit en databaserad bransch, men trots oron inom sektorn kan vi se att försäkringsbolagen investerar i ny teknik som AI och blockchain och samarbetar med nystartade företag för att öka kundvärdet, säger Morgan Sandström.

Men trots intresset att investera i ny teknologi och innovation finns det fortfarande en viss reservation inom branschen. 63 procent av de intervjuade oroar sig för regleringar och datasäkerhet vid samarbete med nystartade företag.

Den globala rapporten "Insurance's new normal: Driving innovation with InsurTech" baseras på intervjuer med 189 ledande personer i försäkringsbolag i 39 länder.

Kontakta oss

Morgan Sandström

Morgan Sandström

Ansvarig Insurance, PwC Sverige

Tel 0709-29 40 58

Följ oss i sociala medier