Almedalen 2024

Tillsammans skapar vi framtidens näringsliv och samhälle. Ta del av våra framtidsspaningar i Almedalen 25-27 juni.

PwC i Almedalen 2024 – tack för i år!

Under Almedalsveckan är vår trädgård på Hästgatan 9 i Visby mötesplatsen för dig och alla andra som vill delta i samhällsdebatten inom en rad aktuella ämnen. Vi bjuder in till seminarier och har experter på plats inom bland annat AI och tech, hållbarhet, civilförsvar, hälso- och sjukvård och offentlig sektor, inkludering & mångfald, bostadsmarknad, employer branding och skatt.

Se beskrivningar av vårt seminarieprogram här nedan. Du kan se alla våra seminarier i efterhand här nedan..

Tillsammans skapar vi framtidens näringsliv och samhälle!

Se våra seminarier från Almedalen 2024

Att bygga robust förmåga inom hälso- och sjukvård för Sveriges totalförsvar

Sjukvården inför en rad utmaningar som kräver mobilisering och anpassning för att möta totalförsvarets behov och uppfylla NATO:s krav på sjukvård. Hur kan vi stärka sjukvårdssystemet för att kunna hantera olika hot och kriser, inklusive naturkatastrofer, pandemier och eventuella militära konflikter samt att säkerställa tillgång till nödvändig utrustning och utbildning för sjukvårdspersonal?

Josefine Palmqvist Schultz, PwC, leder samtalet med Marie Morell (M), Region Östergötland, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Rikard von Zweigbergk, Region Gotland, samt Magnus Idhage, Senarion AB.

Halkar Sverige efter i AI-utvecklingen? Att främja samarbete mellan människa och teknik för framgång

Svenska företag brottas med att implementera AI för att skapa organisatoriskt värde, medan medarbetare undrar över AI:s inverkan på deras roller. Hur ska organisationer anpassa sig till den nya eran? Vad är viktigt att tänka på för att lyckas?

Felix Wideroth och Victoria Beica, PwC, diskuterar strategier för framgångsrik implementering av AI med Conny Svensson från AI Sweden, Ann-Louise Lökholm Klasson, vd för Sweco Sverige, samt Victor Kilén från Nacka Kommun.

P.s. Ta gärna del av artikelserien “Kod & kultur” där vi utforskar vi hur AI påverkar medarbetare och organisationer.

AI i vården: Dags att maxa potentialen – vårdens recept för storskalig implementering

I seminariet diskuteras utmaningar och möjligheter med storskalig implementering av AI i vården. Det lyfts fram att flera framgångsrika pilotprojekt inom AI pågår inom vården, men att storskalig tillämpning fortfarande är en utmaning. PwC presenterade en rapport om AI i vårdensom tagits fram tillsammans med Blackwell Medtech, Microsoft och Sectra.

Moderatorer: Alex Johnston och Cecilia Fornstedt, PwC. Rådgivare och experter inom hälso- och sjukvård: Gabriel Westman, Läkemedelsverket, Karin Looström Muth, Västra Götalandsregionen, Lars-Ingvar Johansson, Nätverket mot cancer och ILCO, Tina Crafoord, Sveriges läkarförbund och CPME, och Michel Silvestri, E-Hälsomyndigheten.

Självbilden och AI – står den svenska modellen i vägen för den tekniska utvecklingen?

I Sverige har vi högt förtroende för samhället, vilket gynnat vår innovationsgrad, men lågt förtroende för AI. Vi är vana vid att ses som en innovativ nation i teknologins framkant, men nu halkar vi efter. Hur kan vi vända utvecklingen och öka vår globala konkurrenskraft?

Fredrik Lundberg och Felix Wideroth, PwC, modererar samtalet med Mikael Ljungblom, Director of Public Policy & International Relations, Daniel Akenine, Microsoft, Ingela Lidén, Region Skåne, och Kristina Sundin Jonsson, Skellefteå kommun.

Några faktorer som lyfts handlar om mer samverkan mellan privata och offentliga aktörer, mer utbildning och vägledning gällande både AI och EU:s AI Act, samt vikten av rättvisa modeller, transparens i beslutsprocesser och inkludering.

Behålla är det nya attrahera – hur man lyckas enligt en av världens största medarbetarundersökningar

En stor utmaning på dagens arbetsmarknad är att locka till sig de bästa talangerna, och samtidigt skapa en arbetsmiljö där medarbetarna vill stanna kvar på lång sikt. Hur kan företag och organisationer bygga framtidens hållbara arbetsplats redan i dag?

PwC presenterar i undersökningen"Global Workforce Hopes & Fears Survey". Sedan delar panelister från olika branscher med sig av strategier och metoder för att skapa en attraktiv arbetsplats. Ämnen som diskuteras är bland annat work-life balance, förmåner, arbetsmiljö och hur man skapar en kultur där medarbetarna känner sig motiverade och engagerade.

I panelen medverkar Malin Jakobsson, Employer Branding Manager, PwC, Fredrik Stranne, Coreworkes, Therese Andersson, FAR, Anna Gulliksen, Tietoevry.

Hur påverkas vårt samhälle, vi själva och företag om förtroendet för kunskap och fakta minskar?

I seminariet delar Anders Tegnell med sig av sina insikter, reflektioner och eventuella misstag från åren då han blev hela Sveriges ofrivillige pandemigeneral. Samtalet handlar bland annat om:
* Att våga stå upp för det man tror på.
* Hur man behåller lugnet när alla skriker från olika håll om vad man borde göra – och om vad man inte borde göra.
* Hur vetenskapen kan hantera duellen med självutnämnda experter och troll på sociala medier.
* Vilka lärdomar vi som människor, land men också företag och organisationer, har dragit av pandemin.
*Slutligen – är vi redo, inte om, utan när nästa pandemi kommer?

Anders Tegnells slutsats är att mycket gjordes rätt i Sverige. Folkhälsomyndigheten hade ett högt förtroende, ett kapital som är viktigt att fortsätta bevara, och där trovärdiga kommunikationskanaler och källor är viktiga nycklar.

Inkludering och mångfald i näringslivet – gör vi det svårare än det egentligen är?

Ser företag fler hinder än möjligheter med att arbeta med inkludering och mångfald? Vad väger vi in i begreppen, och vad behöver företagen i sin verktygslåda för att kunna gå från ord till handling?

I vårt panelsamtal diskuterar moderator Måns Liljenlov, PwC, Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC, Liza Jonson, vd på Swedbank Robur, Malin Crona, Beredskapslyftet, samt Elisabeth Beskow, DNB, hur man skapar förutsättningar för ett långsiktigt och uthålligt arbete inom området.

Fokus är på insikterna i undersökningen “Näringslivet: Mångfald och inkludering” som vi nyligen släppt ihop med Järvaveckan. Panelisterna lyfter bland annat att det är förvånansvärt dåligt att så få verksamheter har satt mål för sitt I&D-arbete eftersom mångfald är affärskritiskt och en självklar förutsättning för att kunna driva ett framgångsrikt företag. En annan viktig insikt är att det är vanligt att “lika väljer lika” i samband med rekrytering, vilket inte bidrar till en större mångfald.

EU:s AI Act och dess inverkan på Sveriges konkurrenskraft inom innovation

Hur påverkas företag och offentliga organisationer av det nya regelverket? Hur kan man förbereda sig? Vårt panelsamtal belyser hur EU:s AI-förordning, AI Act, påverkar Sveriges förmåga att vara i framkant av innovation och konkurrenskraft.

Med utgångspunkt i en kort genomgång av vad AI-förordningen innebär diskuterar PwC:s Felix Wideroth och Jenny Forsberg de utmaningar och möjligheter som AI Act medför med Per Nyden, Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), Anna Felländer, Anch.ai, samt Corinne Hedlund Nytén, Jobylon.

Vem borde vilja betala för förebyggande insatser och socialt hållbar utveckling?

Socialminister Jakob Forssmed deltar i vårt seminarium om förebyggande insatser och socialt hållbar utveckling och konstaterar att vi i Sverige står inför flera stora utmaningar, exempelvis inom vården, som inte kan lösas av enskilda aktörer. Därför måste vi samarbeta över gränserna för politik och näringsliv.

Seminariet modereras av Sophie Nachemson Ekwall och Fredrik Lindblad, båda PwC. I panelen deltog Johan Oljeqvist, vd Fryshuset, Jenny Carenco, Partner Utfallsfonden, Gabriel Lundström, hållbarhetschef Skandia, Anna Haraldsson Jensen, hållbarhetsansvarig Stena fastigheter, och Niklas Kilberg, Public Affairs Volvo Cars.

En av frågeställningarna är hur det går att kombinera avkastningskrav med investeringar med “social impact”. En slutsats från panelen är att vi nu börjar komma ur låsningarna om att sociala investeringar inte är lönsamma.

Vad gör Sverige till en attraktiv(are) fastighetsmarknad?

På sex år har Stockholm sjunkit från plats fem till plats tjugoett på listan över de mest attraktiva städerna i Europa för investerare i fastighetsbranschen. Med utgångspunkt i PwC:s årliga trendrapport Emerging Trends in Real Estate, diskuterar vi i detta seminarium vad som gör ett land attraktivt för investerare och hur Sverige åter kan öka sin attraktionskraft.

Några frågor som diskuteras är vilken roll mediebilden av Sverige spelar för investeringsviljan, varför fastighetsbolagen går kräftgång på börsen och betydelsen av investeringar i infrastruktur.

Thomas Almendal och David Onsbring, PwC, modererar ett samtal med Martin Kron, Vasakronan, Sima Ghaemi Håkansson, Skanska Fastigheter, Erik Visteus, Investment Revelop, och Dennis Wedin, Stockholms Stad.

Behöver vi förändra våra välfärdssystem för att kunna stoppa välfärdsbrottsligheten?

Välfärdsbrott kostar samhället miljarder och hotar vår trygghet, säkerhet, hälsa och tillit. Stat, kommuner och regioner arbetar nu aktivt för att stärka förmågan att förebygga och upptäcka välfärdsbrott. Men frågan är om det är tillräckligt?

6 av 10 svenskar menar att hela välfärdssystemet och dess strukturer måste förändras för att stoppa välfärdsbrott. Det är en av utgångspunkterna för vårt seminarium om välfärdsbrott och vad vi kan göra för att förhindra dem.

Fredrik Birkeland och Lena Salomon, PwC, diskuterar dessa frågor i ett panelsamtal med Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten, Christina Kiernan, Sveriges Kommuner och Regioner, Carina Gunnarson, Uppsala universitet och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), samt Stefan Lundberg, senior brottsförebyggare på Nationellt bedrägericentrum vid Polismyndigheten.

Hur stärker vi skyddet mot otillåten påverkan för offentligt anställd?

Vi ser en ökad risk att tjänstepersoner och förtroendevalda utsätts för otillåten påverkan. I det här seminariet diskuterar vi hur vi på bästa sätt kan förebygga och motverka detta.

Några siffror visar hur allvarligt problemet med otillåten påverkan är: 2022 uppgav 29 procent av de förtroendevalda i riksdag, kommuner och regioner att de hade blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld. Under samma period uppgav 3 av 10 tjänstepersoner i kommuner och regioner att de blivit utsatta för hot.

I panelsamtalet diskuterar Lena Salomon och Emma Ekstén, PwC, med Anders Fridborg, Uppsala kommun, Christina Kiernan, Sveriges Kommuner och Regioner, och Anna Horgby, BRÅ.

Hur hållbara är Sveriges kommuner?

Kommunerna har en central roll i genomförandet av målen inom Agenda 2030. I vårt seminarium “Hur hållbara är Sveriges kommuner?” presenterar vi en rankning av hur långt kommunerna har kommit i genomförandet av målen.

I rapporten konstaterar vi att det fortfarande finns utvecklingspotential i hållbarhetsarbetet, men också att Sveriges kommuner har mycket olika förutsättningar att jobba effektivt med hållbarhet.

De kommuner som har kommit längst i sitt arbete med Agenda 2030 har det gemensamt att de ligger på pendlingsavstånd från storstäder och har god ekonomi. I topp hittar vi Danderyd, Nacka och Tyresö.

I paneldiskussionen deltar Anna Lööv, miljö- och hållbarhetsstrateg, Habo kommun, Christoffer Nilsson, kommundirektör, Lunds kommun, samt Thea Brorsson, hållbarhetsexpert på PwC.

Hur ska vi klara av att leverera mer men med färre resurser inom den offentliga sektorn?

Inom kort kommer Sveriges offentliga sektor behöva leverera 125% med 75% av bemanningen. Det innebär att man behöver gå från upprättande av strategier till att faktiskt implementera nya arbetssätt och ny teknik.

Vi ser i undersökningar att digitaliseringsresan går framåt, men det finns många utmaningar på vägen. Hur skyndar vi på utvecklingen, och kan vi använda AI som möjliggörare?

Ola Johnsson, PwC, leder samtalet med Cecilia Lejon, vd och representant för #Bättredelat, Monica Skagne, CEO, Patrik Sundström, vd Inera, samt Jennica Andersson, ansvarig offentlig sektor, Microsoft Sverige

Hur påverkas svenska företag av de uppdaterade 3:12-reglerna?

Reglerna kring 3:12, som berör ägare av fåmansföretag, har förändrats och utretts många gånger de senaste åren. Många företagare upplever att reglerna är krångliga och skapar stor osäkerhet. Den 31 maj presenterade den senaste utredningen sina förslag på eventuella förändringar.

Vi går igenom vilka positiva effekter och eventuella negativa konsekvenser förslaget får för berörda företag. Utifrån PwC:s "Skattebarometer" ger vi även en holistisk bild av hur skattereglerna påverkar det svenska näringslivets konkurrenskraft, och därmed samhället i stort. I seminariet medverkar Oskar Warglo och Ulrika Lundh Eriksson, PwC, tillsammans med Patrick Krassén, skattepolitisk expert vid Företagarna.

PwC:s program under Almedalsveckan

Klicka på respektive dag för att läsa mer om seminarierna.

Följ oss gärna via våra nyhetsbrev och bloggar!

Ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad på event, insikter och spännande ämnen är att prenumerera på något (eller flera) av våra nyhetsbrev.

  • Nyhetsbrevet Dialog belyser viktiga frågor och utmaningar som är värdefulla för företag, och du väljer själv vilka frågor du är intresserad av.
  • Företagarbloggen är till för dig som äger och driver företag.
  • Tax matters bjuder på nyheter, rapporter och sakfrågor inom skatteområdet.
  • LinkedIn Insights heter vårt nyaste nyhetsbrev och är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad inom en bred palett av ämnen.

Följ oss gärna via våra andra kanaler också:

PwC.se
LinkedIn
Facebook
Twitter
Instagram
 

Kontakta oss

Johan Eriksson

Johan Eriksson

Kommunikationschef, PwC Sverige

Tel 0728-80 95 08

Följ oss i sociala medier